Vízhajtású makettok: vashámor és kőőlő hutával

Húsvéti és szünidei nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

Húsvétkor és a tavaszi szünetben, 2024. március 29-től április 7-ig az Orbán Ház és az Archeopark ideiglenes nyitvatartással üzemel. Minden nap 10-16 óráig várjuk az érdeklődőket a helytörténeti és az őstörténeti kiállítással is.

Ünnepeljünk együtt! Várunk minden kedves érdeklődőt március 29-én, pénteken, az Orbán-Ház Szilvásvárad udvarán.🐰

Neolitikumi (Újkőkori) putri

Rendkívüli ünnepi nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2024. március 15-16-17-én látogatható lesz az Orbán Ház és az Archeopark is. Az ünnepi hétvégén 10-16 óráig várjuk az érdeklődőket a helytörténeti és az őstörténeti kiállítással is. Az időszaki kiállítás ezen a hétvégén még nem lesz elérhető.

Téli nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy kiállítóhelyünk 2023. november 1-től kizárólag előzetes bejelentkezés alapján fogad vendégeket.
Tel.: +36 30 494 2774, vagy +36 30 757 16 16

Őszi-téli nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

2023. októberétől az őszi időszakban kiállítóhelyünk nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Hétfőtől – péntekig: ZÁRVA
Szombat – Vasárnap: 10.00 – 16.00 óráig
2023. október 23-án, hétfőn NYITVA
Csoportok részére előzetes időpontegyeztetés után kinyitunk.

A további nyitvatartás az időjárás függvényében alakul majd.

Nálunk jártak a Vándorkupások

Őket is lenyűgözte az Archeopark és a Szalajka-völgy és nem utolsó sorban „Mókus-bácsi”, azaz Regős József, túravezető. Rövid beszámlójukból kiderül, hogy milyen sokrétű és tartalmas programot kínálunk diákcsoportoknak, céges vagy családi kiránduláshoz is.

Hol vagy, Kajla?

Mától az Orbán Házban is megtalálod Kajlát. Kérd a pecsétet a pénztárban és ne felejts el körbenézni a kiállításokon sem. Próbáld ki a régészeti homokozót, ahol „dínócsontokat” tudsz kiásni vagy keresd az Archeoparkban az ősember lakhelyein elrejtett kakukktojásokat. Az őstörténeti kiállításon pedig kapcsold be a vízzel működő vashámort és a kőtörőt.

 

Kulturális Örökség Napjai Szilvásváradon

2023. szeptember 16-17-ig az Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark kiállításai ingyenesen megtekinthetőek nyitvatartási időben, szombat-vasárnap 10-16 óráig.
2023. szeptember 17-én 10-órától faluséta Regős József vezetésével
A közel két órás séta a nemes Orbán család portájáról indul (Szilvásvárad, Miskolci út 58.), ahol akár a hely- és őstörténeti kiállítást és az archeoparkot is megtekinthetik a résztvevők. Az útvonal érinti a Pallavicini-Erdődy kastélyt, számos régészeti helyszínt és a ritkaságnak számító református kerektemplomot is. A túravezető „Mókus-bácsitól” rengeteg érdekességet hallhatnak Szilvásvárad és a Bükk múltjáról.

Varázslatos este a csűrben

Ma este 18 órától meghökkentő és látványos fizikai kísérleteket lehet kipróbálni minden érdeklődőnek. Az Írisz Művészeti, Sport és Természetvédelmi Alapítvány szervezésében immár harmadik előadását Adorján-Bóta Judit, matematika-fizika szakos pedagógus. Nagyon vidám és szórakoztató este lesz. Judit kísérleteit tátott szájjal nézik a gyerekek és felnőttek egyaránt, de most rátesz egy lapáttal… Felügyelet mellett, a látogatók maguk végezhetik el a kísérleteket. Külön-külön asztaloknál bárki próbát tehet és varázsolhat. Jól érezzük magunkat és közben még tanulunk is valamit.

SzilVArázs 3 Facebook esemény

Videó összefoglaló a korábbi SzilVArázs előadásról

Néhány fotó a megnyitóról

Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Határon átnyúló partnerség az elfeledett kapcsolat újjáélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon”

Szilvásvárad Község Önkormányzata és a szlovákiai Gombaszögön működő Sine Metu Polgári Társulás közösen pályázott a két településen lévő turisztikai lehetőségek minél szélesebb körű bemutatása és a meglévő értékek fejlesztése céljából (Interreg V-A Slovakia-Hungary Coopration Programme). Szilvásváradon e pályázat keretében az Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark újult meg és kapott új funkciókat, Gombaszögön az Andrássy kúriához kapcsolódó fejlesztések valósultak meg.